Luchtvochtigheid heeft een grote invloed op hout dus ook op een piano of vleugel. De luchtvochtigheid bij u thuis kunt u meten met een hygrometer, de ideale luchtvochtigheid voor een piano of vleugel ligt tussen de 50 en 70% en is constant. Deze kunt u zelf onder controle houden met een luchtbevochtiger en/of ontvochtiger. Mocht u een luchtbevochtiger/ontvochtiger aanschaffen plaats deze dan niet direct naast de piano maar op een paar meter afstand. U kunt er ook voor kiezen om alleen de piano te controleren d.m.v. een zogenaamd Piano Life Saver systeem.
Invloed op de stemming
Invloed op de stemming Verschillen in de luchtvochtigheid kunnen (grote) invloed hebben op uw instrument. De snaren zijn bevestigd aan stempennen, deze stempennen zijn in een blok van hout gedraaid; het stemblok. Als het hout van het stemblok gaat werken verandert de stand van de stempennen. Dit hoeven geen grote veranderingen te zijn om invloed te hebben op de stemming. De staalsnaren bestaan bijna altijd uit een groep van 3 snaren per toets, een koor, deze worden rein (precies op dezelfde hoogte) gestemd. Als er één stempen ontstemt raakt bestaat er al snel een zweving waardoor een koor vals kan klinkenHet advies bij particulier gebruik is uw instrument 2/3 keer per jaar te laten stemmen. Een luchtbevochtiger en/of ontvochtiger of een speciaal inbouwsysteem verkleint de kans op snelle ontstemming na het stemmen. Goed onderhoud zorgt ervoor dat uw instrument minder snel ontstemt.
Vloerverwarming
De warmte die van de vloer afkomt slaat direct op de piano. Omdat warmte vooral uit droge lucht bestaat is het niet goed voor een piano. Om (grote) beschadigingen te voorkomen en om zo lang mogelijk te genieten van de stemming is het verstandig om een geïsoleerd kleedje onder de piano te leggen. Deze kunt u vinden op www.pianocarpet.nl
Veel voorkomende beschadigingen
De meeste en ergste beschadigingen komen voor in het stemblok en in de zangbodem. Door droogte kunnen er scheuren ontstaan. Een enkele scheur in de zangbodem heeft meestal geen grote gevolgen voor de klank, meerdere scheuren wel. De klank kan dan zijn hoge volume niet meer bereiken. Ook kunnen er onderdelen los komen te zitten die mee gaan trillen tijdens het spelen. Om deze scheuren te kunnen repareren moet de hele piano gedemonteerd worden: de klaviertafel, de besnaring en het frame. De scheuren worden opgevuld met een houten spie en netjes afgewerkt. De zangbodem wordt ook opnieuw gelakt. Het frame wordt teruggeplaatst en de nieuwe besnaring wordt erop gezet. Een scheur in het stemblok kan ernstige gevolgen hebben voor de stemming en de stemvastheid. Het blok scheurt meestal bij de gaten van de stempennen waardoor de stempennen los komen te zitten. De scheur kan in sommige gevallen op een onorthodoxe en goedkope manier verholpen worden wat niet altijd van lange duur is. De juiste manier zou betekenen dat de hele piano gedemonteerd wordt, het stemblok of een gedeelte daarvan uitgebeiteld moet worden, er een nieuw stemblok op maat wordt gemaakt, ingelijmd en vervolgens de stemgaten geboord worden. Daarna wordt het frame weer terug geplaatst en de nieuwe besnaring erop gezet. Een scheur in het stemblok kan leiden tot heel veel werk en het is in de meeste gevallen de vraag of het instrument het waard is.
Piano Life Saver systeem
€ op aanvraag Een piano life saver systeem regelt uit zichzelf de luchtvochtigheid in de piano door te bevochtigen en ontvochtigen. Het enige wat u hoeft te doen is water bijvullen via het slangetje en 2 keer per jaar de blauwe pads vervangen. Het systeem is er voor piano en vleugel. Ontvochtiger: als de vochtigheid toeneemt, verdrijft het de vochtige lucht weg van de piano door gebruik te maken van warme luchtstromen. Bevochtiger: bevochtigt het droge hout van uw piano als de vochtigheid afneemt; een waarschuwingslampje geeft aan wanneer het water te laag staat en er aan de bevochtiger water moet worden toegevoegd; bijvullen is eenvoudig en gemakkelijk. Waterslang: hiermee kunt u water aan de bevochtiger toevoegen als het 3-LEDS lampjespaneel de noodzaak voor water aangeeft. Humidistat: dit is het zenuwcentrum van het systeem dat aanvoelt of de houten delen van uw piano te vochtig of te droog zijn en wisselt automatisch van ontvochtiger naar bevochtiger en beschermt uw piano zodoende tegen schade door veranderingen in vochtigheid. 3-LED-lampjespaneel: het groene lampje aangeduid met POWER geeft aan dat het Systeem elektrische stroom heeft en een geel lampje aangeduid met WATER begint te knipperen als de bevochtiger water nodig heeft. Het rode lampje aangeduid met PADS gaat knipperen als de pads (speciale papieren celstof doekjes) geen water meer opzuigen en vervangen dienen te worden. Bron www.pianolifesaver.com